fbpx

Saulės moduliai. Kuriuos pasirinkti?

Saulės moduliai yra pagrindinė saulės elektrinės dalis ir jų kaina bendroje projekto kainoje sudaro 30–50 %, todėl dažniausiai į jų kokybę kreipiamas didžiausias dėmesys. Tačiau kaip pasirinkti geriausius, kai rinkoje yra šimtai gamintojų?

 

Saulės moduliai ir jų reitingai

Lygiai taip pat, kaip viešbučiai yra vertinami žvaigždutėmis pagal jų teikiamų paslaugų kokybę, saulės modulių gamintojai pasaulyje vertinami visuotinai pripažinta pakopų (angl. Tiers) sistema.

Kokie didžiausi ir finansiškai patikimiausi saulės modulių gamintojai? Tokius savo klientų klausimus vis dažniau išgirsdavo „Bloomberg New Energy Finance“ korporacija (toliau – BNEF), kuri ėmėsi sukurti skaidrią finansiniu pajėgumu ir stabilumu paremtą saulės modulių gamintojų „rūšiavimo“ sistemą. BNEF valdo didesnę nei 26 tūkst. įgyvendintų projektų duomenų bazę, į kurią patenka tik bankų finansuojami ir ne mažesni nei 1,5 MW instaliuotos galios saulės elektrinių projektai.

 

Tier 1

Tai – aukščiausias reitingas, kuris suteiktas vos 2 % saulės modulių gamintojų. Pagrindiniai BNEF reikalavimai Tier 1 sąrašo gamintojams:

  1. Per pastaruosius dvejus metus gamintojas tiekė savo gamintus ir savo vardu pavadintus modulius bent šešiems ir ne mažesniems nei 1,5 MW instaliuotos galios skirtingiems saulės elektrinių projektams, kurie buvo finansuoti šešių skirtingų bankų.
  2. Modulių gamybos procese yra įdiegta vertikalios integracijos sistema, įpareigojanti gamintoją gaminti visas sudėtines fotovoltinio modulio dalis (celes, rėmus ir kt.) ir tokiu būdu leidžianti efektyviai kontroliuoti ne tik komponentų tiekimo grandinę, bet ir visus gamybos procesus.
  3. Gamintojas reikšmingai investuoja į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą (angl. Research And Development, R&D).
  4. Produkcijos kokybei užtikrinti privaloma pilna gamybos proceso automatizacija ir robotizacija.
  5. Gamintojas fotovoltinius modulius gamina ne trumpiau nei 5 metus.

Gamintojui suteiktas reitingas nėra amžinas – BNEF Tier 1 sąrašą atnaujina kiekvieną metų ketvirtį.

 

Kas pirmauja?

Nuolatiniai atnaujinamo Tier 1 gamintojų sąrašo dalyviai yra pasaulyje dominuojančios įmonės ir saulės moduliai: „Jinko Solar“, „Trina Solar“, „Q Cells“, „LG Solar“, „Sharp“, „Longi“, „Sunpower“, „Hyundai“ ir kt.

 

Didžiausi 2021 m. saulės modulių tiekėjai (kartu patenka ir į Tier 1 gamintojų sąrašą):

  1. LONGi Solar
  2. Trina Solar
  3. JA Solar
  4. JinkoSolar
  5. Canadian Solar
  6. Risen Energy
  7. First Solar
  8. Suntech Power
  9. Q CELLS (Hanwha Solutions)
  10. Astroenergy

 

Šaltinis: „Bloomberg New Energy Finance Corporation”

About The Author

Mantas
Saulės elektrinė: vienfazė ar trifazė?Trifazė saulės elektrinėOptimizuotos saulės elektrinėsOptimizuotos saulės elektrinės našumas. Lyginamoji studija

T-ENERGY

KONTAKTAI

Turite klausimų? O gal pasiūlymų? Kažkas neveikia? Tuomet prašome susisiekti.

T-Energy visoje Lietuvoje

solar@t-energy.lt

T-Energy Vilnius

Gedimino pr. 20, 01103 Vilnius

WORKLAND

+370 687 08571

T-Energy Kaunas

Karaliaus Mindaugo pr. 37, 44307

ARKA

+370 641 08960